- PACT Therapie

PACT-Therapie

Kalk- of Schimmelnagel; een veel voorkomend probleem

Een kalk- of schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Als deze schimmel de nagel binnendringt en zich kan uitbreiden, ontstaat er een Onychomycose (medische term voor schimmelnagel). Een schimmelinfectie kan makkelijk ontstaan in beschadigde nagels ten gevolge van bijvoorbeeld sporten of knellende schoenen. Ook vocht en warmte bevorderen de kans dat schimmels zich kunnen nestelen in nagels. Schimmelnagels zijn dan ook een veel voorkomend probleem en zeer lastig te behandelen.

Nieuwe effectieve behandeling van Schimmelnagels

PACT® Schimmelnagel Therapie is een nieuwe  methode voor de behandeling van schimmelnagels  die nagenoeg 100% schimmeldodend is. Deze uit Duitsland afkomstige innovatieve behandelingstherapie komt oorspronkelijk uit de tandarts-wereld. PACT-behandelingen zijn doeltreffend en pijnloos, zonder bijwerking. De resultaten en de herstelfase naar een gezonde nagel zijn ongekend. PACT is een afkorting van  Photodynamische Antimicrobiële Therapie. Met deze methode kunnen schimmels in nagels zeer effectief gedood worden. 

Hoe werkt deze PACT-methode

De behandeling bestaat uit drie gedeelten: het voortraject, de eigenlijke PACT-behandeling en het natraject. In het voortraject moet eerst door uw “voetenspecialist” worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Niet alle verkleurde en/of verdikte nagels zijn  schimmelnagels. Er kan ook sprake zijn van bijvoorbeeld een Hoornnagel of een Psoriasis-nagel. Daarom wordt bij twijfel een stukje nagel opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium om het te laten onderzoeken. Indien wordt vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat, kan de eigenlijke PACT-behandeling starten. 

PACT-behandeling

Ter voorbereiding van de PACT-behandeling worden de aangedane gedeelten van de nagel opgeruwd of weggefreesd. Daarna wordt een gel op de nagel aangebracht met daarin het photosensitiser Toluidin-blauw (lichtgevoelige kleurstof). Deze kleurstof trekt tijdens de inwerktijd in de schimmelnagel.
Na de inwerktijd wordt een speciale PACT-lamp met rood LED licht op de nagel geplaatst. Door de specifieke golflengte van deze lamp wordt de blauwe kleurstof in de gel geactiveerd en er ontstaat Singulett-zuurstof. Deze stof beschadigt de celwand van de schimmel. Als de celwand beschadigd is, kan een schimmel niet meer leven en sterft af. Deze behandeling wordt standaard in een tijdsbestek van circa 10 dagen drie keer uitgevoerd en een extra vierde behandeling na een maand. Omdat de celwand van een mens anders is opgebouwd dan die van een schimmel, is deze behandelingsmethode voor de mens verder ongevaarlijk.

Therapie-trouw 

Als de schimmel is gedood kan het nabehandelingstraject starten. Hierbij is het belangrijk dat er geen herinfectie optreedt en er snelle uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel plaatsvindt. Om herinfectie te voorkomen dient men plaatsen waar een schimmelinfectie kan worden opgelopen zo veel mogelijk te mijden of maatregelen hiertegen te nemen. Hierbij is een aantal zaken belangrijk; uw voeten na het wassen goed afspoelen en goed afdrogen, zeker tussen de tenen, en dagelijks schone sokken aan doen. U dient al uw schoenen, pantoffels, gymschoenen etc. te behandelen met een schimmelwerend midddel, in eerste instantie wekelijks, later maandelijks. Ook is het aan te bevelen om in de eerste periode na de behandeling een antischimmelproduct op de nagel te gebruiken om deze zoveel mogelijk te beschermen tegen herinfectie. 
Om de uitgroei van een nieuwe (gezonde) nagel te ondersteunen en te stimuleren  is het gebruik van een speciale hiervoor bestemde nagelcrème aan te raden. Als “voetenspecialist” adviseert ik u hier graag bij.

PACT® Schimmelnagel Therapie

De PACT® Schimmelnagel Therapie is een speciale behandelingsmethode. Om de kwaliteit van deze behandelingstherapie zeker te stellen heb ik als ‘Voetenspecialist’ een speciale cursus gevolgd waarin deze methode met haar specifieke eigenschappen zowel in theorie als in de praktijk is aangeleerd. Deze behandeling kan, indien u ‘therapie-trouw’ bent, er voor zorgen dat u weer gezonde en mooie teennagels krijgt. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling van uw schimmelnagel(s), maak dan een afspraak.