- Behandelingen

De basisbehandeling

Als u de eerste keer bij mij komt, begin ik met het inspecteren van uw voeten. Op basis van de resultaten hiervan, wordt een behandelplan opgesteld. Vervolgens volgt de behandeling, die kan bestaan uit:

  • reinigen en desinfecteren van de voeten
  • dunner frezen van kalk/schimmelnagels
  • knippen van de nagels
  • behandelen van ingroeiende nagels
  • behandelen van eeltplekken/likdoorns/kloven
  • drukvrij leggen van pijnlijke plekken
  • incrèmen van de voeten

Om uw voeten in goede conditie te houden, is een regelmatige afspraak bij de pedicure wenselijk.

Eelt verwijderen

Als er teveel eelt aan de voeten zit, kan dit aanleiding geven tot klachten. Er kunnen likdoorns onder komen, er kunnen kloven ontstaan. Daarom is het van belang het overtollig eelt regelmatig te verwijderen.

Indien nodig wordt het eelt met een vloeistof wat zachter gemaakt. Daarna wordt met een mesje (voor elke client uiteraard een nieuw mesje) het overtollige eelt weggesneden. Met een freesje wordt de huid glad gefreesd. 

Likdoorn verwijderen

Een likdoorn ontstaat waar druk is. Door druk wordt eelt gevormd. Als dit eelt niet (meer) naar buiten kan 'groeien' door bijvoorbeeld krappe schoenen, groeit het met een kleine punt naar binnen toe. Zeker als de likdoorn een zenuw raakt, wordt dit bijzonder pijnlijk.

De pedicure verwijdert het omringende eelt met een mesje en verwijdert daarna de naar binnen groeiende pit. Dit kan met een mesje of met een frees. 

Kloven

Kloven vormen zich in een -meestal- dikke eeltlaag. Als die droog wordt, kan deze laag gaan barsten. De kloven kunnen zo sterk zijn, dat ze de huid meenemen en gaan bloeden. 

De pedicure zal het overtollige eelt verwijderen en de randjes van de kloof voorzichtig wegsnijden totdat alles glad is. 

Wacht niet te lang met het laten behandelen van kloven!

Meer over het ontstaan en behandelen van kloven vindt u hier.

Ingroeiende teennagels

Een groot probleem bij veel mensen! Het begint met een pijnlijk puntje aan de buitenkant van de nagel. Meestal gaat het hier om de nagel van de grote teen. De klacht gaat niet vanzelf over, ook niet na het wegknippen van de nagelpunt. Dit wegknippen zorgt op korte termijn even voor verlichting, maar de pijn komt weer terug. 

De pedicure gaat eerst op zoek naar de oorzaak. Het kan een klein braampje van de nagel zijn in de nagelrand die met het groeien van de nagel meegroeit maar dan de huid in. Het kan ook zijn dat door druk (schoenen) de nagel in de nagelwand gedrukt wordt en daardoor een likdoorntje ontstaat. 

De pedicure verwijdert het braampje of de likdoorn en zorgt dat de nagel / nagelwal goed kan herstellen. Dit kan zijn door de nagelwal te ontlasten door het drukvrij leggen ervan. Hierbij wordt een dun stukje stof onder de nagel gelegd. Ook kan een nagelbeugel geplaatst worden. Deze heft de druk in de nagelwal op.

Meer informatie over ingroeiende teennagels vindt u hier.

Schimmelnagel

Schimmelnagels, in de volksmond ook wel 'kalknagels' genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem. De nagels worden wit of geel, verdikken, worden brokkelig. De schimmelnagel is bijzonder hardnekkig en kan zich uitbreiden naar de andere nagels. Omdat andere aandoeningen dezelfde symptomen kunnen hebben als schimmelnagels, zal de pedicure indien gewenst eerst testen of het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Er is sinds kort een zeer snelle en betrouwbare test op de markt, zodat u de uitslag na 10 minuten al krijgt. 

Bij een positieve test zijn er de volgende mogelijkheden:

- medicatie via de huisarts;

- geen behandeling tegen de schimmelnagel; u laat de nagels regelmatig dunner frezen door de pedicure;

- starten met het behandelen met anti-mycose middelen die u zelf op uw nagel kunt doen. In overleg zoeken we naar de beste optie.

- PACT-behandeling. Meer informatie hierover vindt u hier.

ProVoet

ProVoet is de brancheorganisatie van de pedicures in Nederland